Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-04-19

Scroll to top

Top

No Comments

Véget ért minden idők legnagyobb Sárkányhajó Világbajnoksága!

Véget ért minden idők legnagyobb Sárkányhajó Világbajnoksága!

2013 Szeged – Minden idők legnagyobb Sárkányhajó Világbajnokságát rendezték meg!

A 11. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságon július 23-28. között több mint 30 ország, 3 000 versenyzője, köztük 325 magyar dragonos feszült egymásnak. A keddi megnyitón több ezer versenyzőtől és látogatótól volt hangos a Huszár Mátyás rakpart, és ez a jó hangulat az egész világbajnokságot végigkísérte.

Besenyei Péter műrepülő pilóta kedd esti bemutatójával és az utána következő utcabállal dübörögve vette kezdetét a világbajnokság, vagyis a Sárkányok hete. A szerdai, élő Tiszán zajlott versenyeken szerzett két arany, két ezüst és két bronzérmet a Maty-éren még több magyar siker követte. A kiváló technikai felszereltségnek, és a színvonalas szervezésnek köszönhetően a versenyzőknek a Szegedi Olimpiai Központban csak a teljesítményre kellett koncentrálniuk. Az ezer méteres, csütörtöki futamokon egy bronzot és egy ezüstöt szereztek a hazai versenyzők.

Pénteken megérkezett a kánikula, így a dragonosoknak nem csak egymással, de az óriási hőséggel is meg kellett küzdeniük. Mégis sikerrel vették az akadályokat: 500 méteren Senior A Mix kategóriában lettünk bronzérmesek, valamint az utánpótlásnak köszönhetően U18 és U23 kategóriában is két ezüstöt söpörtünk be. A 10+2 fős kishajóknál is született egy bronz U16 és egy ezüst Senior B Női kategóriában.

„Az 500 méteres futamok a leginkább megterhelőek, főleg ilyen hőségben – meséli Sziklenka László szövetségi kapitány. – A mai verseny különlegessége, hogy világbajnokságon, rövidtávon, Senior korosztályban ez az első magyar érem.”

A szombati versenynapon különleges eredmény született: megszületett az IDBF világbajnokság történetének első magyar aranyérme grand senior női kategóriában 200 méteren.

Bár a sprint futamok a nagy hagyományokkal és több száz éves múlttal rendelkező ázsiai csapatoknak kedveznek, a magyar hölgyek mégis bebizonyították, hogy kis hazánknak is helye van a 200 méteres távon. Sőt, a grand senoir női kategóriában a hazai versenyzők olyan erősek voltak, hogy az arany mellé egy bronzérmet is nyertünk.

A világbajnokság utolsó versenynapján, vasárnap sem maradt Magyarország érem nélkül: 500 méteren Senior A Open kategóriában bronzérmesek lettünk (ugyanez a csapat szerdán kétezer méteren a világbajnoki címet is elhozta). Az U23-as 10+2-es (kishajó) női kategóriában pedig a dobogó 2. fokára állhatott a magyar csapat.

Az utánpótlás a VB egész ideje alatt halmozta az aranyérmeket, az U23 például összesen hét ezüstérmet szerzett Magyarországnak.

Az óriási hőség a nemzetközi mezőnyt egy percig sem törte meg, a fesztivál hangulat, és a jókedv végigkísérte a sárkányok hetét.

A versenyek eredményei megtalálhatóak: https://idbfregistration.org/2013_sze.php/online

Video: http://www.youtube.com/watch?v=KUMW_ya98x4

További információ:   http://www.hungary2013.dragonboat.hu

www.sarkanyhajozas.hu

 

 

 

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .