Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-03-29

Scroll to top

Top

No Comments

MXoN 2016 – Beszámoló

MXoN 2016 – Beszámoló

Kissé vegyes érzelmekkel tértünk haza. A Motocross Of Nations minden évben a leginkább várt motocross rendezvény. Itt mérik össze magukat a nemzetek. Idén különösen beharangozott esemény volt, hisz ez a harmincadik MXoN volt ez. Jelen volt a legendás Dream Team is az USA-ból, akik 30 éve nyerték MXoN-t: Johnny ‘O Show’ O’Mara, David ‘Little Professor’ Bailey and Rick ‘Too Hip’ Johnson.

Lehet a  franciacorta-i MXoN 2009-ben túl magasra tette a mércét, de azért tavaly Ernée tudta hozni a hangulatot és a szórakoztató programokat. Idén viszont az olaszok alul múlták magukat. A közönség és a média szórakoztatása és kiszolgálása messze elmaradt a megszokottól. Kissé darálósra sikerült a hétvége.

Idén harminc kilenc csapat jelent meg, ami egy C finálét is indokolttá tett, hogy ha peches egy csapat nekik is legyen esélye a bekerülésre. Mi magyarok megnéztük milyen is abban versenyezni, hisz ha peches lehetett valaki, mi azok voltunk. Az MXGP-ben a németek favoritja Max Nagl pont Hugyecz Erik elé esett, és ezzel magával rántotta Eriket is (és a csapatunkat is). Szvoboda Bence se tudott teljes értékűt motorozni az MX2-esek között. A sérült lába még az első körben leakadt, ami nem csak a futamára, de az egész hétvégére is kihatott. Szőke Márk hozta a tőle telhetőt, a nehéz csoportban,  31. helyen intették le az Open-ben. Így a harminckettedik helyre kvalifikáltunk, ami a C legjobbjára lett elég. A kvalifikációt a franciák nyerték. Paulin második és Febvre első helye mellé Paturel harmadik helyét voltak kénytelenek eldobni. Második helyen Belgium, harmadik helyen Hollandia végzett a kvalin. Az USA 15. helye még a balszerencsék ellenére is elég meglepő volt.
Még szombaton lement a C finálé, amit biztosan nyertük. Erik első, Bence harmadik és Márk hatodik helye szép eredmény volt. Így várhattuk a vasárnapi B finálét, bár ebből a kategóriából nem túl sok esélyünk volt a bekerülésre. Ebbe a csoportba kerültek a németek, portugálok, írek, lengyelek, akiknek rendszeres MXGP szereplőik vannak. A németeknek Nagl nélkül nem sok esélyük volt. Sokáig a portugáloknak állt a zászló, még Rui motorja be nem mondta az unalmast. Így már sokadjára az írek jutottak tovább a B-ből. A magyar fiúk is derekasan helyt álltak Szőke a rajtnál keveredett bukásba, Szvoboda a futam közben esett, de igyekeztek minél jobb helyen zárni. Erik 16., Bence19., Márk 21. lett.

Délben ünnepélyes megnyitó és a veteránok felvonulása volt a fő program.

Első futam (MXGP-MX2): A rajtot a holland Coldenhoff vitte el, aki az olaszok kedvencével, a nyolcszoros világbajnok Antonio Cairoli-val kezdett csatázni. Előbb Cairoli, majd a franciák világbajnoka Febvre előzte meg és ők ketten küzdtek az utolsó körig az első helyért. A célba Febvre ért elsőnek. Harmadik a belga Strijbos, negyedik az amerikai Webb lett.

Második futam (MX2-Open): Izgalmas futam lett ez a kategória is. A rajt Anderson-nak jött ki jól, ám a holland MX2-es világbajnok Jeffrey Herlings iszonyatos tempóval érte utol és szorította is a futam kétharmadáig, mikor Herlings hibázott, és innentől már tiszta útja volt az amerikainak. Talán túl tiszta is, hisz a célugrót túl lazára vette és a mögötte érkező (már lekörözött) japán versenyző pont ráugratott. Anderson sérülésé elég súlyosnak nézett ki, ahhoz, hogy ne tudjon rajthoz állni a harmadik futamban (szerencsére agyrázkódással és zúzódásokkal megúszta). Bár még így se volt veszve az amerikai győzelem. Másodiknak Herlings, harmadiknak Paulin érkezett.

Harmadik futam: (MXGP-Open): Márka csapaton belőli küzdelem volt a holland Herlings és az olasz Cairoli között szinte egész futamban. Herlings bírta jobban kondival és ő nyerte a futamot. Második Cairoli, harmadik a belga Strijbos lett. Febvre az utolsó körre tudott feljönni a negyedik helyig, de még mindig kérdés volt Paulin hol végez, hisz az élen csak 1 pont volt a különbség és Webb ötödik helye még elég lehetett volna az USA győzelméhez. A nagy igyekezetben Webb hibázott és vissza esett a 10. helyre, Paulin fel tudott jönni a 11. helyre és így a franciák lettek ismét a nemzetek motocross királya. Második helyen a hollandok, harmadik helyen az USA csapata állhatott a dobogóra. Mi magyarok a 39 országból a 27. helyen végeztünk.

 

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .