Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-03-29

Scroll to top

Top

No Comments

Belga MXGP – Bastogne 2013

Mit lehet írni egy motocross vébéről? Minél hamarabb oda akarsz érni, és nem akarod, hogy vége legyen.

Ahová nézel jelenlegi vagy volt vébé menőket látsz, Smets, Everts sétálgat vagy siet valahová, Cairoli biciklizik el tőlem jobbra, vagy éppen Strijbos beszélget a szerelőivel.
Őrült fazonok mászkálnak, beöltözve pandának például (mint Desalle rajongó) mindenki hozza a családot, csecsemőt, nagymamát, ölebet. Az árusok legnagyobb örömére itt aztán van forgalom. Folyik a sör és száll a por! Szombaton a kvalifikációs futamokra az idő csodálatos volt. Huszon pár fok, napsütés, kellemesen belocsolt pálya várta a versenyzőket. Sajnos a második napra az idő lehűlt, szemerkélt majd esett is az eső, persze hatalmas tömeg volt és egy-egy futam egy évezred hosszúnak tűnt. Ennek ellenére élvezetes minden perc, tele porral és ázottan is. A bastogne-i pálya borzalmas. Sok mindent nem lehet látni, csak egy két kanyart és a nagyobb ugrók tetejét esetleg. Nézőként katasztrofális, ha odaállsz egy helyre és csak átmennél máshová, hogy ne csak azt az egy szakaszt lásd, hát felejtsd is el, hogy visszamenj a korábbi helyedre, oké ez a legtöbb vébé helyszínre igaz, de attól még bosszantó.

A hétvége két legnagyobb meglepetése egy holland és egy belga sráchoz köthető.  A hazai pálya legnagyobb nyertese hatalmas ünnepséget tarthatott a versenyek végén. Clement Desalle (#25)
az első futamban másodikként Cairoli mögött, a második futamban azonban elsőként végzett, Cairoli előtt, aki a holeshot-ot azért elhozta. Így összetettben Desalle nyerte a belga futamot.
Volt is öröm és boldogság!

Az apró olasz egyébként fergeteges fazon. Lecsapódik a rajtrács, és Cairoli már egy motornyival előrébb van, mint a többiek. Vajon mi a szösz van abban a 350-esben? Vagy ennyit számít a termeti előnye? Vagy a kettő együtt? De hogy verheti a 450eseket még így ís? A srác kegyetlen gyors!
De most a második futam így jött össze neki, vagy azért mert hagyta Desalle-t, hiszen 90 ponttal van így előtte és hát csak hazai közönség, vagy nem akarta erőltetni ezt a futamot.

A sérülések sajnos tizedelik a mezőnyt, a srácok talán kezdenek fáradni. Herlings, aki már megnyerte az idei MX2 világbajnokságot, sajnos egy bukásnak köszönhetően váll csontját törte. Így a vasárnapi versenyen már nem tudott részt venni, és sajnos a legfrissebb hírek alapján idén már nem is állhat rajthoz az utolsó két futamon és a Nemzetek Krosszán sem. Nem tudom elképzelni a csalódottságát! A mostani hétvégén Herlings mellett sajnos Ken De Dycker is összeszedett egy bokasérülést, de bízott önmagában és a kezelésekben annyira, hogy stabilan ment a futamokon. Goncalves a német fordulón szerzett csigolyasérüléséből még mindig nem épült fel, reméli, hogy Lierop-ban már tud indulni. Hozzá még annyit fűznék, hogy bár az IceOne Racing motorosa, de a hétvégén egy no name nadrágban és pólóban jött el a versenyre, semmi szponzor cucc! Azt mesélte, hogy még nincs jövőre senkivel semmilyen megegyezése. Lehetséges lenne, hogy csapat nélkül marad? És itt van Jeremy Van Horebeek is. A 24 éves Jerre becenévre hallgató motoros idén a Kawasaki gyári csapatának a tagja, de jövőre, a jelenlegi pletykák szerint, már a Yamaha Rinaldi-nál fog versenyezni.

Következik az angol vébé és eldőlhet a bajnokság Mx1-ben is végre. Cairolinak már csak 10 ponttal kell növelnie az előnyét Desalle-hez képest és újra ő lehet a világbajnok! Az olasz elég egyenletes teljesítményt nyújtott egész évben, Desalle pedig hajlamos nyomás alatt nagyot hibázni. Többeket lepett meg, hogy Cairoli előtt a hétvégi második futamban nem esett egy nagyot, de lehet, talán ő is kezd felnőni a feladathoz!

Szöveg és fotó: Szabadfi Éva  (még több kép: http://mxgpbastogne2013.szeva777.fotoalbum.hu )
Video: motocrossmx1.com

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .