Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-03-19

Scroll to top

Top

No Comments

Történelmi siker! Szvoboda Bence lett az MX1-es bajnok Csehországban

Történelmi siker! Szvoboda Bence lett az MX1-es bajnok Csehországban

Heroikus küzdelemben nyerte meg a 2019-es cseh bajnoki címet motokrosszban Szvoboda Bence. A kaposvári motorversenyző sérült vállal is dobogóra állhatott az utolsó, jiníni fordulón. 2 pont döntött a titulus sorsáról.

Fordulatos versennyel zárult le a 2019-es cseh profi motokrossz bajnokság. A titulusért küzdő Szvoboda Bence és Filip Neugebauer párharca az utolsó futam utolsó köréig vérfagyasztó izgalmakat tartogatott. A két rivális között csupán 2 pont különbség volt a finálét megelőzően, köszönhetően a magyar fiú kramolini keréktörésének, amivel 22 pontot bukott az összetettben.

Az első futamban Szvoboda egy parádés futamgyőzelemmel jelezte a harmadik helyen befutó ellenfelének, hogy nem fogja könnyen elengedni ezt a címet. A vállpanaszokkal küzdő kilencszeres magyar bajnok nagy fájdalmakat élt át, elmondása szerint már a második körben kimozdult a sérült válla a helyéről, de még így is ő bizonyult a legjobbnak, amivel hét egységre növelte előnyét a döntő összecsapás előtt.

A jiníni finálé második futamában újra Szvoboda ragadta magához a kezdeményezést, az első körökben ő diktálta a tempót, de megérkezett Neugebauer, aki hamar átvette tőle az első helyet. Szvobodának ellenfele győzelme esetén egy negyedik helyezés is elég volt a végső sikerhez, ezért nem forszírozta az előzést. Neugebauer az egyetlen taktikát választotta, ami számára kedvező volt: lassította az élmezőnyt, ezzel Szvobodára húzta Martin Micheket és Lukas Neurautert, hátha így hibára tudja kényszeríteni Szvobodát.

Ez négyes fogat az utolsó körökig együtt volt, de nem változtak a pozíciók. Ekkor Neugebauer kijátszotta az utolsó kártyáját: maga elé engedte Szvobodát, remélve, hogy hátulról nagyobb nyomást tud rá gyakorolni. A legutolsó körben a bajnoki címért küzdő két rivális négyszer is összeütközött, ekkor a magyar fiú inkább elengedte a futamgyőzelmet, hagyta elmenni a lökdösődő Neugebauert és ellenfele csapattársát, Lukas Neurautert. Hiába nyerte meg a futamot és a napi összesítést Neugebauer, Szvoboda harmadik helyével bebiztosította a bajnoki címet.

– Teljesen elfáradtam fejben az utolsó futamban, nagy taktikai csata volt. Hatalmas nyomás volt rajtam egész héten és egész nap, nem szerettem volna elveszíteni a titulust. Óriási boldogság számomra, hogy végül én lettem a bajnok az elmúlt időszak nehézségei dacára. Sokáig emlékezni fogok erre a párharcra! Filip egész évben méltó ellenfél volt. Így nyerni a bajnoki címet még nagyobb dicsőség számomra. – nyilatkozta a leintés után a kimerült bajnok.

Magyar motorversenyző első ízben diadalmaskodott a cseh profi motokrosszbajnokság királykategóriájában, az MX1-es géposztályban. Szvobodának a kilenc magyar bajnoki elsőség után ez a második cseh profi titulusa, miután 2017-ben már megnyerte az MX2-es kategória küzdelmeit. Tavaly szerepelt először az MX1-esek között, akkor második lett a végelszámolásnál.

A cseh bajnokság ugyan ezzel a versennyel lezárult, de még várnak összecsapások Szvobodára október végéig. A magyar bajnokságból két forduló van hátra, ott is harcban van az MX1-es titulusért, illetve a Németországban zajló ADAC MX Masters sorozatban is vár még rá két viadal, úgyhogy az ünneplésre kevés ideje marad az újdonsült cseh bajnoknak.

A jiníni verseny végeredménye:
1. Filip Neugebauer (cseh, KTM), 45 pont
2. Szvoboda Bence (magyar, KTM), 45 pont
3. Lukas Neurauter (osztrák, KTM), 40 pont
4. Martin Michek (cseh, KTM), 40 pont
5. Patrik Liska, (cseh, KTM), 30 pont

Az MX1-es cseh bajnokság végeredménye:
1. Szvoboda Bence, 286 pont
2. Filip Neugebauer, 284 pont
3. Vaclav Kovar, 240 pont
4. Lukas Neurauter, 223 pont
5. Petr Bartos, 182 pont

Szvoboda 2019-es cseh statisztikája:
14 futam (7 forduló)
5 győzelem
3 második hely
4 harmadik hely
1 hatodik hely
1 kiesés törött kerék miatt

Szöveg és fotók: Nagy Norbert (HTS)

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .