Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-04-26

Scroll to top

Top

No Comments

AJS STORMER

AJS STORMER

Az AJS egy mozaikszó, ami Albert John Stevens nevéből ered. A négy fivér közül ő volt az,
aki megalapította az AJS-t 1910-ben. A Stevens testvérek cégét anyagilag,
illetve kész motorblokkokkal,  mérnök édesapjuk segítette. Az A. J. Stevens & Co. Ltd-nek az idő múlásával jobb és jobb motorokat sikerült piacra dobni. A kis cégnek hamar sikerült hírnevet szereznie a teljes mértékben saját tervezésű konstrukcióknak köszönhetően.


A versenyen aratott sikerek’914-ben kezdődtek az Isle of Man TT kupán. A 60 km hosszú országúti körpályán az első, második, harmadik, negyedik és hatodik helyet AJS motorral sikerült megszerezniük a versenyzőknek.

1971-ben került ki a kezükből a Stormer-nek keresztelt terep motor. A ’70-es évek elején a Brit ipar hullámvölgyében, a szigetország motorkerékpár cégeit (AJS, Matchless, Norton, BSA, Triump, Villiers) egyesítették Norton-Villiers-Group néven. A Norton-Villers-Group terelte az AJS-t a motocross világa felé.
A Stormer-t (felső utasításra) egy 250 ccm-es Villers Starmaker (Y4) erőforrás hajtotta. Sikereket elsősorban Malcolm Davis (1968 1. helyezés)  és Andy Robertson (1969 2. helyezés) gyári versenyzők szereztek a motornak a Brit bajnokságban.

A világpiacon eleinte nagy sikereket nem tudott szerezni mivel pl. a Suzuki (TM 250, TM 400) és a Yamaha (DT-1 MX, RT-1 MX)  termékeihez olcsóbban hozzá lehetett jutni, azonban kisebb nagyobb változtatásokkal és Brit állami támogatással egészen az 1980-as évekig létezett, mint típus.

Készítette: Horváth Barna, Tom White cikke alapján

 

 

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .