Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-03-29

Scroll to top

Top

No Comments

Vége az MXonline-nak…?

Vége az MXonline-nak…?

Évek óta szerves részét képezi az MXonline.hu internetes portál a magyar motokrossznak.
A motokrosszt számos nézőpontból (versenyzők, csapatok, rendezők, szurkolók szemszögéből egyaránt) mutatták be az évek alatt. Interjúkat készítettek szinte mindenkivel, de honlapot üzemeltetők mindig háttérben maradtak.

20110522_0008

A napokban azonban egy meglepő bejelentést tett a honlapot üzemeltető Petró Lajos:  “az MXonline működése felfüggesztve/beszüntetve!” .
Lajost kérdezve megpróbálunk a kulisszák mögé betekintve képet kapni egy ilyen profivá kinőtt honlap működéséről és az okokról, amik idáig vezettek.

 

– Mikor és milyen indíttatással alakult az MXonline?

2010 februárjában lett nyilvános az oldal, de maga az ötlet a 2009-es piliscsévi versenyen született meg. Akkor beszélgettem Bajók Gáborral, és Ő mondta, hogy igazán kellene egy jó, átfogó motokorsszos oldal. Én nagyon régen dolgoztam a Motorrevűnél, és amúgy is szerettem volna valami ilyesmit csinálni, tehát belevágtam. Az oldalt persze le kellett programozni, és egy jó nagy adag cikkel feltölteni az indulás előtt. Ez tartott februárig. Miután nem volt rutinom abban, hogy egy jó weboldal hogy nézzen ki ebben a témában, egy-az-egyben megmutattam a fejlesztőnek a RacerXonline akkori oldalát, hogy ebből induljon ki. Végül szinte ugyan az lett…

 

Mekkora létszámmal dolgoztatok?

Egy ilyen oldalnál ma már nincsen klasszikus értelemben szerkesztőség. Mindenki amikor és ahol tud, dolgozik. Eleinte teljesen egyedül írtam, illetve időnként addig erőszakoskodtam emberekkel, míg írtak egy-egy cikket. Aztán Fehér Gézáék elindították a pénteki szerviztippeket,
majd pedig a Motorinfótól leköszönt Nagy Norbert csatlakozott. Ekkor gyakorlatilag egy másik sebességbe kacsolt az oldal – rengeteg szakszerű, naprakész anyag jelent meg. Innentől úgy éreztem,
hogy nemzetközi szinten is megállná a helyét az MXonline.

Főállásban azonban senki soha nem foglalkozott vele. Norbi és én is a napi munkánk mellett csináltuk. Mondanom sem kell, hogy ez rengeteg idő.
Napi 2 óra munka úgy beleszalad egy ilyen oldalba, hogy szinte észre sem veszed.
Ez egy hétig, vagy pár hónapig nem gond, de ha a négy évet összeadod,
nagyon szép óraszám jön ki.

 

– Mik voltak az MXonline legszebb pillanatai?

Rengeteg szép pillanat volt. Igyekeztünk Norbival olyan dolgokat csinálni, amik újdonságok – nem csak nálunk, vagy Magyarországon, hanem – összességében, olyan megoldások, amiket a neten semmilyen magazin jellegű portálnál korábban nem láttunk. Ilyen volt sok szavazás, a „filmpremierek”, a reality szerű történetek, a legszebb krosszmotor választás, vagy a nagy vihart kavart Ki tud többet játékunk három éve. De egy-egy jól sikerült anyag fogadtatása is izgalmas dolog.

Ha ki kellene emelni, akkor az egyik az Év embere a magyar motokrosszban szavazásunk. Rengeteg olyan ember szerepelt benne, aki sokat tett a sportért, és végül Márta Ferenc nyerte, aki abban az évben ment a Szenior VB-n. A sok-sok szavazat és Márta sztorija bennem örökre megmarad.

A másik természetesen a tavalyi Nemzetek Krossza aktivitás. Nálunk jelentek meg az első képek, infók, videók, de támogattuk a gyűjtést, a versenyről pedig elő-szerűen számoltunk be. Ez nem csak kint a helyszínen volt hatalmas hétvége, hanem itthon a gép mögött is.

 

Van-e olyan dolog, amire kevésbé szeretnél vissza emlékezni az MXonline kapcsán?

Nincsenek nagy negatívumok, tényleg. Persze mindig vannak nehezebb pillanatok, amikor bosszankodik az ember. Például körülbelül másfél éve a szakággal kapcsolatban olyan komment-áradat volt, amit nagyon nehéz volt lekezelni.  Vagy, hogy alkalmanként úgy éreztem, hogy én erőltetem rá olyan emberekre a publicitást, akik részben ebből élnek. De nem mondanám, hogy nem akarok emlékezni ezekre, csak hogy volt ilyen is.

 

– Mi volt az a momentum ami betette a kaput az MXonline-nak?

Igazából nem volt ilyen momentum. Egyszerűen elfáradtam. Amikor az ember egy ilyen oldalt szenvedélyből csinál, akkor azt akarja, hogy mindig egy kicsit jobb legyen, hogy fejlődjön. Azonban egy szint felett ez rengeteg munka, akkor is csak a korábban elért színvonalat akarja tartani.

Összesen közel 5 ezer poszt jelent meg az MXonline-on. Minden nap egy-két anyagot ki kell tenni, hétvégéken pedig még többet. És akkor még csak ugyan ott vagyunk, mint korábban, tehát még kellene valamit pluszban… Szóval rengeteg, és igazából monoton munka egy ilyen oldalt szerkeszteni. Én pedig inkább az ötletek embere vagyok.

A legelején az volt az elképzelésem, hogy majd odáig fejlődik az oldal, hogy szerkesztőt-főszerkesztőt tudok fizetni, és én egy kicsit félreállhatok. Ezt azonban egy ilyen oldal nem viszi el. És ezt nem csak egy motokrosszos weboldalra mondom, hanem ma az internetes magazinok és hírportálok döntő többsége minimálban, lelkesedésből, vagy nagy pénzveszteséggel üzemel. Próbáltam jelképes összegért vevőt találni az oldalra, csak hogy vigyék tovább, de végül nem volt komoly érdeklődő.

Szóval nem volt ilyen momentum ami betette a kapu, inkább csak kifutotta magát a dolog.

 

–         Van-e esély, hogy újjá éledjen, illetve mi az ami segítene ebben?

Persze. Egyelőre nekem is nagyon szokatlan, hogy nincsen. És egyébként maga az oldal funkcionális, bármikor, néhány percen belül megint élő lehet.

Miután a főoldalon kívül minden működik ezért ha például megvan a linked, Te is megtalálod azt a cikket, amiben a hónap fotóját csináltad: http://mxonline.hu/a_honap_fotoja

Ez egy darabig biztosan így marad, hogy ha valaki a szponzoroknak meg akarja mutatni, hogy mi jelent meg róla, akkor meg tudja tenni.

De hogy újra beinduljon, kellene valaki, aki komolyan foglalkozik a szerkesztésével.

20110522_0480

Köszönet Lajosnak a válaszokért és a motokrosszért tett eddigi munkájáért egyaránt!

 

 

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .