Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-04-26

Scroll to top

Top

No Comments

Jubileumi AMTS – Ekkora még nem volt…

Jubileumi AMTS – Ekkora még nem volt…

Minden eddiginél népesebb, méretesebb és látogatottabb benzingőzös évadnyitót hozott a Hungexpóra a március 20. és 22. között megrendezett Autó, Motor és Tuning Show. Magyarország legjelentősebb autós-motoros kiállítását és vásárát a három nap alatt több, mint ötvenháromezren keresték fel.

20150321_152514

Évről évre egyre nagyobb horderejű a budapesti Autó Motor Tuning Show, és most ismét rátettek egy lapáttal! Akit autók, autó hifik, motorok, veterán járművek és az ezekhez kapcsolódó motocross freesyle és a gumifüstölő autósok Gymkhana show-ja egyaránt érdekelt annak minimum a két napos részvétel. Ennyire tartalmas programok és sokoldalú bemutató régen volt.

20150321_143421

A nemzetközi szinten is a régió meghatározó járműipari rendezvényének számító show ebben az évben is minden téren rekordot döntött: hét pavilonban és a kültéren –összesen 100.000 m2-nyi területen – több, mint 250 önálló kiállító felhozatalában csaknem 2.000 járművet csodálhattak meg a látogatók, mindezt 10 önálló rendezvény keretein belül, egyetlen belépőjegy megvásárlásával.

20150321_122154

Az Autós Nagykoalíció támogatásában megrendezett jubileumi AMTS az autók és motorok világának gyakorlatilag minden szegmensét felölelte, az épített járművektől a veteránokig, az importőri szinten bemutatkozó szalon állapotú járművektől a tuningon keresztül versenysportig. A szervezők minden egyes tematikát kiemelten kezeltek, így minden helyszínre több olyan látványosság is jutott, ami miatt már önmagában is érdemes volt kilátogatni az évadnyitó fesztiválra.

20150321_162655-E

A rendezvény legnagyobb és legnépszerűbb csarnokában, az “A” pavilonban15 ország több száz makulátlan, válogatott tuning autói kerültek bemutatásra. Büszkék vagyunk rá, hogy Európa legnagyobb témabeli kiállítása, a Tuning World Bodensee is saját standot bérelt a helyszínen, az AMTS profi autó szépségversenye pedig egyben előválogató volt a legrangosabb nemzetközi megmérettetésre is: a győztesek automatikusan bekerültek a májusban megrendezésre kerülő European Tuning Showdown döntőjébe is!

Az European Tuning Showdown harmadik helyezettje, a “DIVA” Opel Astra

20150321_130154_1

Ugyancsak az “A” pavilon adott otthont összesen 15 autómárka színvonalas standjának is, melyek többsége importőri szinten, nemzetközi szabványoknak megfelelő installációval mutatkozott be a nagyközönségnek. A látványos felhozatalban többek között először volt hazánkban kiállítva a Mercedes-Benz AMG GT, valamint egyenesen Párizsból érkezett a helyszínre a CITROËN C-Elysée WTCC életnagyságú modellje.

20150321_140207

Az autó HiFi se maradhatott el…
20150321_134533-E

Nemzetközi szenzációt hozott továbbá a Carstyling.hu Tuning Show hagyományos élő autóépítése is, mely során egy vadonatúj, hatodik generációs Ford Mustang került teljes átalakításra a rendezvény három napja alatt. A modell annyira új, hogy egyelőre igazi ritkaságnak számít az öreg kontinensen, a forgalmazása hivatalosan csak ősszel kezdődik meg a márkakereskedésekben. A Mustang továbbá az Európába érkezett legelső, ehhez a típushoz gyárott ROUSH bodykitet, valamint KW futóműszettet kapta.

20150321_153145

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont “G” pavilonjában mutatkoztak be a legnagyobb motorgyártók, köztük a Honda, a Yamaha, a Suzuki, aKawasaki, a Piaggio és a Moto Guzzi járművei. Közülük a Honda, a Suzuki és a Kawasaki elhozta az idei csúcsmodelljeit, a Harley-Davidson pedig a szériamotorjai mellett itt mutatta be először a közönségnek a Battle of the Kings Custom versenyre épített Street motorját.

20150321_114200

Minden eddiginél több díjnyertes épített motor az EMAT felhozatalában

Az “F” pavilonban, az Épített Motorok és Autók Találkozóján 75 kiállító mutatta be hatalmas műgonddal és hozzáértéssel készített járművét. A kiállítás egyre nagyobb népszerűségét és növekvő presztízsét jelzi, hogy az EMAT-on a korábbi évekhez képest jóval több és magasabb minőségű épített motor volt látható: a nyolc országból érkezett épített motorok között ott volt az Európa-Bajnokság 2. és 5. helyezettje is! 

20150321_114959

Új, komplett tematikaként, Classic Autó-Motor Show néven debütált a “D” pavilon, mely a MAVAMSZ szervezésében telt meg patinás veterán és oldtimer járművekkel. Fő szenzációként, a világon első alkalommal került kiállításra az az egyetlen példányban létező 1938-as Horch 853 A Cabriolet, ami a II. Világháború utolsó párizsi városparancsnokáé volt. Ugyancsak sokan nézték meg az Autós Nagykoalíció szervezésében a Magyarok a Világ Járműgyártásában tárlatát, amelyen neves magyar alkotókkal és munkáikkal találkozhattak a látogatók.

A világon először kiállított 1938-as Horch 853 A Cabriolet

Az ANK elnöke, Knezsik István nevéhez fűződő kiállítás több mint 100 évet fed le a történelemből a tárlatban pedig olyan nagy nevek köszöntek vissza, mint például Barényi Béla, a Mercedes kutatás-fejlesztési központjának megalapítója. A jelent egyebek mellett Németh Gábor a Mercedes B osztály egyik formatervezője, Bocsi Attila a Peugeot 508 RHX tervezője, vagy éppen Wittinger Csaba, az új Twingo formatervezője képviselték.

Tovább nőtt idén a Carstyling.hu Tuning Show klubos felhozatala is. Több, mint 50 hazai és külföldi klub a Hungexpo három csarnokát – “B”, “C” és 16. pavilon – foglalta el, rengeteg új, az AMTS keretein belül még nem kiállított autóval. A legtávolabbi kiállítók egyenesen Svédországból érkeztek, a hazai aszfaltkarcolókat tömörítő három klub – Road Hogs, Backyard Garage, 819 Company – pedig méretes területet rendezhetett be az idei új nagy pavilonban.

Freestyle Motocross show

20140629_175239_mxfoto-6

Rengeteg látogatót vonzott a “G” pavilon melletti betoncsík, ahol aHungarian Stunt Riding Championship idei első állomását rendezték. A kiállítás másik színfoltja volt az az óriási sánc, ahol a Freestyle motocross pilótái több mint 20 méteres ugratások közben mutattak be látványos figurákat a levegőben.

Az “A” pavilon melletti parkolóban idén is megtekinthető volt a Gymkhana Országos Bajnokság, mely ezúttal nemzetközi mezőnnyel, rengeteg indulóval és minden idők legizgalmasabb pályájával várta az érdeklődőket. A mindhárom nap telt házas lelátókról a verseny szüneteiben Sinka Zsolt Guiness rekorder bemutatóit tekinthette meg a közönség, aki a puszta kezével tartott vissza egy drift autót, majd egyszerre két versenymotort.

A kültéren továbbá újra megrendezésre került a Dreambox Bass Race hangnyomás verseny, illeve a Carstyling.hu Show and Shine amatőr autó szépségverseny, új programként pedig a Magyar SQ Kupa hangminőség versenyen nevezhettek az autósok.

Az sem csalódott, aki elsősorban az aktivitások miatt látogatta meg a rendezvényt. A hét pavilon összesen négy színpadán gyakorlatilag szimultán folytak a különböző show műsorok, koncertek és fellépések, mindeközben a kültéren bemutatók, quad- és motortesztelés, valamint szabadidős tevékenységek várták a nagyérdeműt, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

A Miss AMTS dobogósai és Európa tuning-királynője, Veronika Klimovits

20150321_160153-E

Hatalmas tétje volt a rendezvény hagyományos szépségversenye, a Miss AMTS döntőjének is, hiszen a győztes – Oczcella Eszter – a májusi nemzetközi döntőn képviselheti majd hazánkat és akár vele készülhet el idén a neves Miss Tuning naptár is. A díjat pedig nem más adta át, mint az aktuális német szépségkirálynő, Veronika Klimovits, aki szintén az AMTS kiemelt vendégeként érkezett hazánkba.

Nem utolsósorban pedig, a zárónapon, a Carstyling.hu nyereményjátékán résztvevő egyik látogató hazavihette a 2014-es Autó, Motor és Tuning Show-n átalakított Volkswagen Scirocco-t. A szerencse Jordán Andrásnak kedvezett, aki az április 2-i ünnepélyes díjátadó után sportautóval kezdheti a tavaszi szezont.

20150321_145912

A nyereményautó kisorsolását hatalmas érdeklődés övezte

Jó lehetőség volt továbbá a technikai sport versenyzőinek és a csapatoknak egy nagyszabású bemutatkozásra is.

20150321_120429

20150321_112941-E

A nemzetközi viszonylatban is hatalmas sikert aratott évkezdő autós-motoros kiállítás és vásár jövőre is megrendezésre kerül, a következő AMTS-t pedig még több új élménnyel, látnivalóval és programmal igyekeznek színesebbé tenni a szervezők.

Fotók: Héjja Tamás, Varga Zoltán – www.mxfoto.hu

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .