Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-04-23

Scroll to top

Top

No Comments

Lierop MXGP Szabadfi Évától

Lierop MXGP Szabadfi Évától

Akadt egy szabad vasárnapom így átugrottam Lieropba egy kis MX világbajnokságot nézni!
Na jó, ez elég nagypofájúan hangzik… De hála a távolságnak, illetve a közelségnek, és pár számomra ilyen téren hasznos ismeretségnek, ismét részt vehetek egy ilyen rangos eseményen.
Ez az utolsó forduló, így sok ezen a napon már nem múlik, de azért kihagyni butaság lenne részemről! Újra rajthoz áll Herlings és Goncalves is, akik – felgyógyulva sérüléseikből, számomra érthetetlen módon hatszor gyorsabban, mint egy átlagember – be akarják bizonyítani, hogy még van bennük spiritusz az utolsó kanyarig. És amúgy is, Herlings a közösségi oldalakon megígérte, hát be is szeretné tartani a szavát. Időjárást illetőleg nem ígértek sok jót, az előrejelzés 100%-ra írta az eső lehetőségét. De hál istennek dél körül kezdett kisütni a napocska is, bár ez a pálya állapotán mit sem változtatott. Nem akarok morbid lenni, de egyes kanyarokba igencsak mélyre lehetne temetni bárkit/bármit, amit el szeretnénk tüntetni örökre.
A pálya nagyobb része egy erdőben van. Már az oda úton úgy döntöttem, hogy a mai napon végre inkább a saját szemeimmel nézem a versenyeket és nem egy fényképezőn keresztül. Na nem mintha könnyű lenne nem emelgetni a gépem, mert mindig adódik valami, egy jó árnyék-napsütés valamelyik kanyarban, vagy csak egy látványos előzés lehetősége, de ez most csak az én napom! Többnyire!

A versenyzők már teljesen lelazultak úgymond, nem érezhető az a feszültség, ami korábban benne volt a levegőben, amikor még nem volt mindegy, hogy ki hol végez. Persze, most sem az teljesen, mert a hazai srácok szeretnének minél jobb eredményeket elérni, és mindenki igyekszik megőrizni a tekintélyét és nagy show-t produkálni a nézőknek.

Mx2-ben Herlings alakít hatalmasat! Szombaton már megnyerte a kvalifikációt, és ne felejtse el senki, hogy alig pár hete a belga vb-n elég csúnya esésből sikerült egy törést összeszednie! 3 hét után és bizonyosan valami csodának köszönhetően megnyerte mind a két futamot! Megígérte a rajongóknak, hogy visszatér és megtette, bár Stefan Everts csapatfőnök úr cseppet sem volt boldog az ifjú döntésével, de az eredmény persze neki is tetszett!

MX1-ben az első futam óriási meglepetést tartogatott! Eleinte Strijbos magabiztosan vezetett, mögötte Bobryshev majd Simpson és Cairoli vonatoztak. Aztán hogy hogy nem, az ötödik körben a szárnyakat kapott Simpson leelőzte Bobryshev-et és a tízedik körben az élre tört, mögötte csak hajszállal hátrébb Cairolival! Talán nevezhetem szerencsének, de pár körrel a vége előtt Cairoli hibázott és elesett, így Simpson megnyerte az első futamot! A második futamra várva álldogáltam az egyik kanyarban, már a felvezető kör után, szembe több egymásra rakott hangfalból bömböl a „vakavaka”, az énekes csajszi nevén gondolkodtam, de gondolataimat elnyomja a környezetem, persze így csöndben már tudom, hogy Shakira, azt hiszem lényegtelen. Valahogy együtt rezgett a tömeg a zenével, a lágy szellővel, a felhők mögül kukucskáló nappal. A zenén áthallani a rajtbaálló motorok zaját. 15mp, 5mp, bár nem látom de tudom, hogy a 21 srác minden sejtje rá van feszülve a rajtra és szinte érezni a földön, ahogy lecsapódik a rajtrács. A hangsúly most Stirjbos-Desalle-De Dycker-Simpson-Bobryshev ötösén volt, Cairoli majd egy fél körrel elhúzott tőlük, így ők kerültek a rivaldafénybe. Desalle stabilan tartotta második helyét a 11-ik körig, majd előbb Ken De Dycker, később Simpson és Strijbos is átgyalogoltak rajta.

Összesítettben Simpson életében először zsebelhetett be egy futam és egy világbajnoki forduló győzelmet. Hihetetlen? Az. De azt hiszem, tudom ki a világ jelenleg egyik legboldogabb embere.

A végére most is jut egy kis pletyi. Joel Roelants kiszáll a Yamahától és új, saját csapatot alakít a Honda segítségével. Az LS Honda első embere Xavier Boog lesz, mellé pedig Jens Getteman érkezik.

Jövőre lesz egy tengerentúli valamint egy ausztrál import is a Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing MX1 Team (jó rövid név) köreibe. Tyla Rattray – egy kedves ismerős szavai csengenek ilyenkor fülemben, aki őt mindig tattaratta néven emlegette – valamit Todd Waters Ausztráliából ölti magára a Husqvarna mezét. Ettől a csapattól Rui Goncalves távozik, aki sajnos még nem tudja, hogy hová megy. Vagy marad mx berkeken belül és még ajánlatra vár, vagy pedig átnéz a hasonlóan látványos és nehéz Enduro világbajnokságba!

Tehát, ezzel bezárult a móka mára, a világbajnokságnak vége, lehet visszaszámolni a Nemzetek Krosszára és remélem akad honfitársam, aki a helyszínen tud majd szurkolni a Magyar csapatnak!
Én most majd csak otthonról, de azt hiszem mindenki nevében mondhatom: Hajrá Kori, Hajrá Bence, Hajrá Gábor!

Még több fotó: http://lieropmxgp2013.szeva777.fotoalbum.hu

Szabadfi Éva

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .