Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

MXFoto Watts Magazin | 2024-03-29

Scroll to top

Top

No Comments

Everts And Friends 2013

Everts And Friends 2013

Pisti és a haverok, na meg Kimi, aki Kimi

IMGP2210_225307

Nagyon sok hátránya van Belgiumnak. Például minimálisan 200 napot esik az eső egy évben, persze tök szép zöld az ország és így a motocross pályák is jól be vannak mindig locsolva. A Belgák nagyon szeretik a motocross-t és ha már itt vagyok, igyekszem nem kihagyni a lehetőségeket. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de számomra a versenyek, legyen az motocross vagy dragbike, különlegesen várt napok. Ha belépek egy pályára, akkor minden kívül marad, probléma és öröm egyaránt, nehézségek vagy boldogság, nem számít. Akkor csak a verseny van, a versenyzők, a motorok, a közönség, a fotósok, és MX lévén a por, a sár, a benzingőz illata. És ez a mámor tart egészen addig, míg a nap végén be nem ülök a kocsiba. Nem számít, hogy 35 fok van, de az sem ha éppen térdig ér a sár és esik az égből, mintha öntenék. Kicsit macerásabb ebben az idegen környezetben. A versenyzőkhöz hozzá kell szokni, a bemondóból egy szót sem értek. Na de a lényeg, hogy minden évben nyáron van egy rendezvény, melyet itt Belgiumban rendeznek meg, és ahol igazán hatalmas mx (és néha egyéb) személyiségek teszik tiszteletüket. Stefan Everts a házigazda, meg az édesapja Harry és most már fia, Liam is a tiszteletét teszi. Hogy mennyire emberek ők is, mi sem bizonyítja, hogy nem kevesebb, mint 7 alapítványt támogatnak a bevétellel. És bevétel az lesz, tuti. Több ezer ember jött el, és a jegy ára 15€. Lehet matekozni.

IMGP2949_120551

A versenyzők itt lazulhatnak, hiszen a versenynek nincs tétje. Lehet hülyéskedni, szórakozni, jól érezni magukat és ez látszik is rajtuk. Sétálgatnak, beszélgetnek mindenkivel. Gyerekek szaladnak oda fotóért, aláírásért, vagy csak kezet fogni velük, beszélni pár szót. És ők mindezt vidáman mosolyogva fogadják. Persze nehéz hozzászokni, hogy De Dycker és Cairoli ott ácsorog mellettem egy méterre és nézi a kicsik viadalát. Ahogy azt is, hogy Stefan Everts ugrik fel mellém egy mandíner szélére, hogy lássa a fiát. És azt sem fogom elfelejteni, mikor egy másik mandíner mögött Joel Smets-sel röhögtünk azon, ahogy egy versenyző beterített minket porral. Bolondság, én tudom. Hiszen ők is emberek, de amit elértek már, na a tisztelet nagyon is kijár nekik.

Ja és persze itt volt Kimi Raikkönen is. Kimi, aki csak szimplán olyan Kimis volt, hozta a megszokott formáját egy kis extrával. Tud mosolyogni, igen csajok, és igencsak helyesen tud mosolyogni. Sőt, crossozni is tud, komoly 2 kört ment az mx contra bicaj páros versenyen. Amikor meg éppen nem csillogtatta tudását, akkor egy sátor és busz árnyékában élvezte a Belga vendégszeretetet. Persze időben lelépett. Ja és természetesen az F1 csapata nem volt túl boldog, hogy ő is részt vesz egy ilyen versenyen, hiszen a sérülés lehetősége valljuk be mx-ben elég nagy. De Kimi csak Kimi, pont nem érdeklik a szabályok.

A rajtrács minden kategóriában tele volt. Voltak juniorok, volt verseny a Future Stars (leendő sztárok) és a GP Stars (Gp menők) között (nem egy lány részvételével). Volt senior kategória is, Golden Heroes, igazi régi csodagépekkel és még mindig nagyon lelkes versenyzőkkel, és nagyon komoly csatát láthattunk 15 perc plusz egy körön keresztül. Volt egy Fun Bikes kategória, ahol robogóval lehetett indulni és mindenféle jelmezben. Volt tandem robesz, volt kurvának öltözött fazon, volt rózsaszín malac és még több tucat másik. Volt Jeffrey Herlings is robogón. Jó volt látni, hogy még marad benne egy kicsi a felszabadult gyerekből. Pályán kívül sajnos már elhatalmasodott rajta a hírnév. Rendeztek egy bicaj vs. crossmotor váltófutamot. Két körből állt, a csapatok 2 főből álltak, egy bicajos, egy mx-es fazon. Az első körben a bringások kezdtek, és mikor beérkeztek átadták a képzeletbeli stafétát a motorosnak, aki ment egy kört, majd a bringás következett, végül a versenyt a motoros zárta. A sorsolást, hogy ki kivel van a KTM kamion hűs árnyékában ejtették meg korábban, ahol Stefan Everts sorsolta ki a párosokat.

IMGP2493_113257

És akkor maradjunk is nála. Stefan Everts 2006-ban fejezte be versenyzői karrierjét, majd lett belőle a KTM gyári csapatának a vezetője, amit akart már elérte, nem kell többet bizonyítania. Tehát ritkaság számba megy, ha motorozni láthatja bárki is. Mindent beleadott és a lendületből semmit nem veszített. Egy élmény volt látni és fotózni, egy élmény volt követni a futamokat. Egy kis vébé futamnak beillőt láthattam. A teljesség hiányával: Antonio Cairoli, Glenn Coldenhoff, Ken De Dycker, Dean Ferris, Paulin Gautier, Rui Goncalves, Jeffrey Herlings, Joel Roelants, Jordi Tixier, Jeremy Van Horebeek. Kell ennél több egy laza vasárnapra? Jövőre újra megrendezik a jótékonysági versenyt.  A jó ügyért sok jó ember fogott össze és remélem, hogy a végeredmény sok kis beteget segíthet a gyógyuláshoz!

Fotók: http://evertsandfriends213.szeva777.fotoalbum.hu/?pageid=0

Fotó és szöveg: Szabadfi Éva

Submit a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .